Wat is een Steller's Jay?

De Steller jay is een blauw- en zwart-gekleurde vogel inheems in Noord-Amerika en een nauwe relatie tot de blauwe Vlaamse gaai. Het is voornamelijk te vinden in het westelijke deel van het continent, met habitats zo ver noordelijk als Alaska en als ver zuiden als Midden-Amerika. Vernoemd naar de botanicus Georg Wilhelm Steller, is de Steller jay ook wel bekend als een den jay, een langkammige jay, een berg jay, of door zijn Latijnse naam, Cyanocitta stelleri.

Alle Steller gaaien roemen levendige blauwe en zwarte veren en bossig toppen. De exacte tinten deze categorieën dieren variëren in verschillende geografische gebieden. Bijvoorbeeld, vogels in het noorden van klimaten hebben bruine of zwarte koppen, terwijl verder naar het zuiden hun hoofd mee op een meer blauwachtige tint. Ze vertonen blauwe markeringen op hun voorhoofd, en hun kleur groeit geleidelijk blauwer uit de borst naar de staart. De meeste hebben vrijwel onmerkbaar witte aftekeningen boven de ogen.

Op snelle blik, kon een Steller jay gemakkelijk worden aangezien voor een blauwe jay. Bij nadere inspectie echter het verschil tussen de twee vogels blijkt. De benen van een Steller jay aanmerkelijk langer dan die van de blauwe Vlaamse gaai. Zijn snavel is veel langer, dunner, en krachtiger, met een kleine haak aan het eind. Steller gaaien bezitten ook meer uitgesproken toppen dan Blue Jays.

Het temperament en het gedrag van de Steller jay is vergelijkbaar met die van andere gaaien. Ze vliegen in één bestand kudden en zijn niet bang om te bedelen voor voedsel in buitengebieden waar mensen samenkomen. Wanneer niet in het broedseizoen, kunnen ze vrij luidruchtige vogels, maar wanneer de neiging om hun jongen of het stelen van andere vogels, zoals ze zijn geneigd te doen, Steller gaaien zijn meestal geslepen en rustig. Ze gedragen zich volgens een ingewikkelde sociale pikorde, die bevat gedefinieerde posities van dominantie en onderwerping.

Steller gaaien zijn monogaam vogels die voor het leven mate. Beide ouders werken samen om het nest, die bestaat uit onkruid, stokken, bladeren en modder bouwen. Ze om de beurt het voeden van de jongen, en beide ouders kunnen blijven leveren voedsel voor ongeveer een maand nadat de jonge vogels doorhalen op hun eigen en leren vliegen.

Een omnivoor vogel, de Steller's Jay's dieet bestaat uit tweederde plantaardige voedsel en een derde dier-afgeleide. Naast vruchten, noten en bessen, ze verbruiken ook knaagdieren en reptielen, alsmede de resten van andere dieren. Steller gaaien zijn berucht voor het stelen en het eten van de eieren en jongen van andere soorten.