Wat is een mus?

Mussen zijn kleine vogels op bijna elk continent. Meest voorkomende is de huismus, ook wel bekend als de Engels mus. Andere vogels die behoren tot de mus familie zijn het lied mus, de Zwartkeelgors, de Witkruingors, en de Ringmus. Mussen zijn sterke vogels die zich aanpassen aan hun omgeving. Ze worden vaak gezien als ongedierte door tuinders en vogelaars.

Huismussen wonen in de buurt van de mens in de dakrand van huis daken, in verkeerslichten, en op te slaan tekenen. Zeer veelzijdig, kan deze vogel bijna overal gedijen en wordt vaak beschouwd als een overlast door mensen in de hoop om inheemse zangvogels te zien. Huismussen zijn klein, iets meer dan 6 inch (5,4 cm), en kan persen in nestkasten ingesteld voor andere minder voorkomende soorten.

Zanggorzen zijn een gemeenschappelijk gezicht op de randen van bossen en moerassen, in tuinen en achtertuinen, en overwoekerde velden. Gespierder dan de meeste mussen, deze zangvogel heeft brede vleugels en een afgeronde staart. De kleuring is meestal bruin, grijs en wit met contrasterende strepen van dezelfde kleuren. Mannetjes baars op lage takken in de bomen om te zingen.

Black-throated mussen wonen in scrub borstel in de woestijn omgevingen, vooral in Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten. Zowel de mannelijke als vrouwelijke klein, ongeveer 5 inch (14 cm) lang en een half ounce (15 gram) in gewicht. Deze vogels eten voornamelijk insecten op de grond. Tijdens het broedseizoen, de zwart-throated mannelijke bewakers een uitgestrekt grondgebied, maar zodra de eieren uitkomen, verdedigt alleen de directe omgeving van het nest.

Wit-bekroonde mussen eet zaden, maar de meerderheid van hun dieet bestaat uit wespen, kevers en rupsen. Deze vogels vangen hun prooi door hoppen naar achteren om te draaien een blad en dan hoppen naar voren om toe te slaan op het insect. Zowel mannetjes als vrouwtjes zingen, al is het lied van de vrouwen is minder robuust en alleen optreedt tijdens broedseizoen. Wit-kronen nest in de lage takken van struiken in Canada en de VS, maar bouwen hun nesten op de grond in de toendra van Alaska.

Euraziatische boom mussen bezetten het grootste deel van Europa en Azi├ź en in de VS werden ge├»ntroduceerd in de jaren 1800. Bijna exclusief voor de staat Missouri, kan deze vogel niet concurreren met de meer agressieve huismus en woont grotendeels in parken en landbouwgrond gebieden. Met een gemiddelde spanwijdte van 8 inch (21 cm), deze vogel is gedrongen met een dikke snavel en korte benen. In de VS, deze soort is meestal zwart-wit, maar in Europa zijn er 33 verschillende soorten. De Euraziatische alleen eet zaden en granen.

  • Black-throated mussen wonen in scrub borstel in de woestijn omgevingen.