Wat is een Hawaiiaanse Gans?

De Hawaiian Goose (Branta sandvicensis), of Nene, is een vogel met een natuurlijke habitat beperkt tot de Hawaiiaanse eilanden van Hawaii, Kauai en Maui. Het is de Vogel van de Staat van Hawaï, en 's werelds zeldzaamste soorten ganzen. De Hawaiiaanse Gans is een afstammeling van de Canadese gans, die wordt verondersteld te zijn gemigreerd naar Hawaï kort na de eilanden werden gevormd, ongeveer 500.000 jaar geleden.

De Hawaiiaanse Gans is een gemiddelde grootte gans op ongeveer 16 inch (41 cm) hoog. Mannetjes wegen 3,74-6,7 pond (1,695-3,05 kg), terwijl de vrouwtjes zijn iets kleiner bij 3,36-5,6 pond (1,525-2,56 kg). Beide geslachten hebben zwarte rekeningen en voeten, een zwarte kop en een ruches, zwart-wit gestreepte nek. De Hawaiiaanse naam voor de gans, Nene, is een onomatopee van zijn oproep.

Hawaiiaanse Ganzen hebben de langste broedseizoen van elke ganzensoorten, blijvende van augustus tot april. De ganzen paren op het land, en de vrouwtjes bouwen nesten te houden van één tot vijf eieren. De man houdt de wacht, terwijl zijn maatje broedt het ei voor ongeveer een maand. De gansjes zijn gelijkaardig in verschijning aan volwassenen en zijn precocial, wat betekent dat ze kunnen bewegen en onafhankelijk kort na de geboorte te voeden. Echter, ze wonen bij hun ouders voor het eerste jaar van hun leven.

De Hawaiiaanse Gans bewoont kustduinen, grasland, struikgewas, en lava vlaktes. Haar voeten zijn gevoerd, met minder singels dan andere ganzen rassen, waardoor het op lavavlaktes gemakkelijker lopen. De Nene woont ook in sommige door de mens veroorzaakte habitats zoals golfbanen. De vogel is herbivore, eten de zaden, bladeren, bloemen en vruchten van verschillende planten. Het zal gemakkelijk voeden van de hand van een mens.

De natuurlijke volgzaamheid van de Hawaiiaanse Gans waarschijnlijk bijgedragen aan de rand van uitsterven van de 20e eeuw, omdat de vogel was zo gemakkelijk om te jagen. Ook Europeanen introduceerde een aantal roofdieren naar de eilanden, zoals de mangoest en de kat. Hoewel de Hawaiiaanse Gans soort werd uitgedund tot 30 personen op 1952, heeft het met succes in gevangenschap zijn gefokt en opnieuw in het wild sinds. In 2004 waren er naar schatting 800 Hawaiiaanse Ganzen in het wild, in aanvulling op 1.000 in gevangenschap.