Wat Is Diethanolamine?

Diethanolamine of DEA, is een organische verbinding gesynthetiseerd uit een reactie van ethyleenoxide en ammoniak en het is in grote industriële hoeveelheden sinds de vroege jaren 1930. Bij kamertemperatuur is het ofwel een heldere hygroscopische vloeistof die vocht aantrekt vanuit de lucht of een witte kristallijne vaste stof die een lichte geur van ammoniak kan hebben als de temperatuur stijgt. De verbinding kan worden gebruikt voor vele commerciële doeleinden, maar De belangrijkste is als tussenproduct bevochtigingsmiddel in cosmetica en gezondheid en schoonheid hulpmiddelen zoals shampoo, lotions en crèmes, zij handelt een dikke schuim of romig maken wanneer gemengd met water of uitgespreid op het huidoppervlak. Diethanolamine wordt ook gebruikt bij de vervaardiging van textiel, farmaceutica en herbiciden. Een belangrijk industrieel gebruik, want het is als een gaswasser in de aardolie- en aardgasindustrie om gevaarlijke waterstofsulfidegas bijproducten geproduceerd in raffinage verwijderen.

Het is enige tijd bekend dat diethanolamine creëert gezondheidsrisico's bij blootstelling op de vele industrieën waar het wordt gebruikt, ook als ingrediënt in hand toegepaste wassen, poetsmiddelen en corrosieremmers. Het grootste risico voor de gezondheid die het vormt echter als ingrediënt direct en herhaaldelijk op de huid cosmetische producten. Onderzoek heeft aangetoond dat, mettertijd, DEA chemisch reageren met andere bestanddelen in deze producten een zeer krachtige carcinogene chemische stof nitrosodiethanolamine (NDEA) creëren.

Meldingen van NDEA's nadelige gevolgen voor de menselijke gezondheid te koppelen aan kanker van de maag, slokdarm, lever en blaas. Studies hebben aangetoond dat NDEA is kankerverwekkend en giftig in 44 verschillende soorten proefdieren waarop het is getest. Terwijl de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) en de Food and Drug Administration (FDA) erkennen de gezondheidsrisico's van diëthanolamine, weinig formele documentatie van de overheid bestaat als om specifieke, gedetailleerde toxicologie te wijten aan het feit dat de cosmetica worden slechts terloops gereguleerd door de Amerikaanse federale overheid . Het wordt algemeen beschouwd, echter, om een ​​van de meest risicovolle chemische verbindingen gebruikt in cosmetische producten die vanaf 2011 zijn deels te wijten aan zijn neiging om te degraderen naar NDEA.

Wanneer diëthanolamine wordt verkocht door chemische producenten, het is verkrijgbaar in verschillende concentraties waarmee spoorelementen van verwante amine verbindingen zoals monoëthanolamine en tri kan bevatten. Dit feit heeft geleid tot de etikettering van DEA op vele manieren, met de chemische ten minste 11 andere merknamen die cocamide DEA, TEA-laurylsulfaat, cocamide MEA, DEA oleth-3 fosfaat, lauramide DEA, DEA-cetyl fosfaat omvatten, linoleamide MEA, oleamide DEA, stearamide MEA, myristamide DEA, en triethanolamine. Elk van deze verbindingen kan sporenelementen diethanolamine bevatten, of het kan de hoofdingrediënt dergelijke chemicaliën. Dit is een gevolg van het feit dat het een polyfunctioneel chemische stof die gemakkelijk bindt met verwante amine of ammoniak en diol- of ethyleen gebaseerde verbindingen.

Bij verkocht als DEA, de chemische gewoonlijk 99,3% -Pure DEA en commercieel 0,45% sporenelement van monoethanolamine en 0,25% bestanddeel van triethanolamine. Sommige industriële producenten hebben ook een verminderde concentratie van diethanolamine 85% gemengd met 15% gedeïoniseerd water voor verzending naar koudere klimaten, omdat het enige mogelijkheid om het bevriezen van producten remmen. Het grootste gebruik van het product in de VS is als een oppervlakteactieve stof of schuimmiddel bij 39% en 30% van DEA gaat naar de gasindustrie als chemisch schrobben. Overige toepassingen zijn opgedeeld onder textiel, metaalbewerking, landbouw, en de daarmee samenhangende commerciële belangen.