Wat is een Steltkluut?

Een Steltkluut, wetenschappelijke naam Himantopus himantopus, is een type van langbenige vogel algemeen bekend als een wader. Haar onderscheidende merken, zoals voorgesteld door de naam, is de aanwezigheid van zwarte vleugels op een witte lichaam. Doorgaans te vinden in de buurt van de kust in veel gebieden van de wereld, het voedt door rond te lopen in ondiep water en het vangen van prooi dicht aan de oppervlakte in zijn bek. Het heeft een relatief lange broedseizoen, en beide ouders broeden de eieren en de zorg voor de jongen.

De steltkluut, ook bekend als de gemeenschappelijke stelt, is een grote vogel, meestal groeit tot een lengte van 14 tot 15 inch (36-39 cm). Het heeft rozerood, extreem lange benen die niet in verhouding met zijn lichaam, die het mogelijk maken om gemakkelijk waden in het water terwijl het zoeken naar voedsel. Het lichaam is bedekt met witte veren, behalve de achterkant van de nek, de vleugels en rug, die zwart zijn. Soms is de bovenkant van de kop is een grijsachtige kleur en heeft rode ogen. Het heeft een zeer lange, smalle, zwarte snavel, en zijn oproep klinkt als een hoge toon, yipping schors.

In veel gebieden van de wereld, is de steltkluut hoofdzakelijk teruggevonden in de buurt van de kust. Gebieden waar het gewoonlijk wordt gevonden onder andere Australiƫ, Midden- en Zuid-Amerika, Afrika, Noord-Amerika, en de zuidelijke delen van Aziƫ en Europa evenals enkele van de Pacifische eilanden als de Filippijnen. Het neigt naar een warmer klimaat en ondiep water verkiezen. Enkele voorbeelden van geprefereerde habitats zijn wad, zoet of zout water moerassen, en de oevers van meren en rivieren.

Als een sociale vogel, de steltkluut leeft meestal in kleine kolonies of groepen. Zijn dieet bestaat voornamelijk uit waterinsecten, kleine kreeftachtigen, wormen, larven, en weekdieren. Het voedt zich met behulp van zijn lange snavel om prooien te vangen in de buurt van het oppervlak van het water terwijl het waadt. Het zal zo dunk haar hoofd onder het oppervlak in de zoektocht naar voedsel ook.

Broedseizoen voor de Steltkluut varieert nogal een beetje en kan op elk moment van augustus tot december. De vogels bouwen doorgaans hun nesten op de grond zeer dicht bij het water, en ze bouwen van grassen, takken en wortels. Het vrouwtje legt meestal ongeveer drie tot vier eieren, en beide ouders broeden de eieren en luidruchtig te verdedigen het nest. Zodra de baby luik, beide ouders de zorg voor hen, totdat zij in staat zijn om zelfstandig te wonen.