Wat is een gnoe?

Een gnoe is een hoefdieren in het genus Connochaetes die kan worden gevonden in Zuid, Midden- en Oost-Afrika. De dieren zwerven over de vlakte in groepen van verschillende grootte om te zoeken naar voedsel en water. Gnoes ook bezig met massale jaarlijkse migraties op zoek naar water in kuddes die kunnen bestaan ​​uit honderden dieren en reizen meer dan 800 mijl (1.288 kilometer). De grote dieren zijn een belangrijk onderdeel van het Afrikaanse landschap, en worden vaak waargenomen door mensen op safari.

De naam is afkomstig van twee Nederlandse Afrikaans woorden, wat "wild beest." Een gnoe kan ook aangeduid worden door de alternatieve naam van gnu, een woord dat komt uit de Khoikhoi taal van Afrika. "GNU" is waarschijnlijk een onomatopee, omdat mannelijke gnoes maken een grommend geluid dat verdacht veel klinkt. Hoe je het noemen, kan een gnoe groeien tot een indrukwekkende grootte. Sommige mannetjes hebben woog meer dan 550 pond (250 kg), met koeien over het algemeen een gewicht van iets minder. In ideale omstandigheden, kan een gnoe leven tot ongeveer 20 zijn.

De gnoe wordt beschouwd als een Holhoornigen, want het heeft zelfs toed voeten. Bovendien is de carrosserie van de gnoes classificeert het als een antilope. Net als andere antilopen, een gnoe heeft lange, dunne benen, krachtige achterhand die het een karakteristieke begrenzende beweging, en formidabele hoorns. Beide geslachten hebben hoorns, die kunnen worden gebruikt in combinatie met scherpe hoeven in ernstige gevecht.

In kleine groepen, gnoes lopen het risico van roofdieren zoals leeuwen en wilde honden. Ze zijn ook in gevaar als gevolg van ontmoetingen met mensen, die hen jagen voor voedsel evenals omheinen van hun habitat. Echter, kan een grote groep gnoes de rollen omdraaien. Gnoes op hol zijn beroemd in Afrika, en de dieren kunnen reizen tot 50 mijl per uur (80 kilometer per uur) gedurende ten minste dertig minuten als ze zijn op de vlucht roofdieren. Dieren gevangen in hun weg zullen worden afgebouwd.

Gnoes hebben korte glanzende vacht in bruin tot grijs, met strepen gemaakt van langer, donkerder haar. Sommige soorten hebben verschillende functies, zoals een baard of een kogel haar. De dieren paren in het voorjaar, na het regenseizoen is afgelopen en voordat migraties beginnen. In december, vrouwelijke gnoes geboorte te geven aan hun kalveren. Net als vele andere wilde dieren, een jonge gnoes is meestal in staat om het bijhouden van de kudde binnen enkele dagen, hoewel het enkele maanden zal duren om volledig te rijpen.

  • Gnoes kan worden gevonden in het zuiden, midden en oosten van Afrika.
  • Reizigers op safari in Afrika kunnen spotten gnoes.